Żurawina. Czy warto ją spożywać?

Żurawina to wspaniały owoc, który nie tylko świetnie smakuje, ale wyróżnia się także wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Lista korzyści z jedzenia tej rośliny jest bardzo długa. Żurawina to bogate źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B, atakże wielu minerałów, w tym np. wapnia, magnezu, jodu, żelaza i sodu. Owoce zawierają także niezwykle silne przeciwutleniacze, czyli poliantocyjanidy wykazujące działanie antynowotworowe.

Żurawinę można spożywać na surowo, jeść suszone owoce lub np. pić herbatkę z suszu. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także zainwestowanie w suplementy diety z żurawiną. Godnym polecenia preparatem jest AkuCran Akuna. Oprócz wyciągu z żurawiny w  jego składzie można znaleźć także ekstrakty aloesu, granatu i owocu noni. Preparat ten jest w szczególności zalecany tym z nas, którzy mają problem z uporczywie nawracającymi zapaleniami dróg moczowych oraz częstymi anginami lub przeziębieniami. Będzie także odpowiedni dla osób cierpiących na zapalenia jamy ustnej i przyzębia lub na problemy skórne (np. związane z obecnością w organizmie grzybów).

Czy aloes jest pomocny? Ta znana wszystkim roślina wykazuje bardzo skuteczne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Aloes silnie stymuluje układ immunologiczny. Owoce noni z kolei to cud natury z Polinezji. Roślina ta zdobywa coraz większą popularność w Europie i w Polsce. Nic dziwnego – zapobiega miażdżycy, wspomaga organizm przy infekcjach układu pokarmowego, zwalcza bakterie. Dodatkowym plusem owoców noni jest ich delikatne działanie przeciwbólowe.